Den tyrkiske statistikchef afskediget

22/02/2022          Taleboble Kommentarer

I slutningen af januar blev chefen for den tyrkiske statistikmyndighed (TUIK) — Sait Erdal Dincer — afskediget. Afskedigelsen skal ses på baggrund af en dyb uenighed mellem den tyrkiske præsident — Tayyip Erdogan — og de fleste økonomiske eksperter om omfanget af og årsagerne til inflationen i Tyrkiet. TUIK havde netop offentliggjort en årlig inflationsrate på 36 pct. og Erdogan er tilsyneladende overbevist om, at TUIK overdriver inflationens størrelse. Fra andre sider i Tyrkiet kritiseres TUIK til gengæld for for at undervurdere den faktiske vækst i leveomkostningerne. Dincer har fastholdt, at TUIK’s inflationsopgørelser opgøres som foreskrevet i de internationale retningslinjer for officiel statistik.

Sagen skal også ses i sammenhæng med Erdogans forhold til den tyrkiske centralbank. Centralbanker har som en væsentlig opgave at kontrollere inflationen, og de reagerer oftest på høje inflationstal ved at sætte renten op. Men da Erdogan er af den opfattelse, at midlet til at begrænse inflationen er at holde renten nede, har det givet anledning til konflikter, hvilket igen har medført, at direktøren for banken har været udskiftet tre gange siden 2019.

Det er en central del af de internationalt aftalte kvalitetskrav til officiel statistik, at statistikcheferne skal udpeges på grundlag af deres professionelle og videnskabelige indsigt, og at de i deres varetagelse af statistiske opgaver skal være uafhængige af øvrige myndigheder. Da afskedigelsen af Dincer ikke er begrundet i kritik af hans professionalisme, frygter International Statistical Institute (ISI) og International Association for Official Statistics (IAOS) — begge centrale og anerkendte professionelle organisationer for statistikere —  at der ligger et ønske om politisk kontrol med opgørelser og metoder bag opsigelsen. De to organisationer har derfor udsendt en erklæring hvor de opfordrer de tyrkiske myndigheder til at sikre TUIK’s muligheder for levere pålidelig statistik og til at overholde de internationale retningslinjer vedrørende kvaliteten af statistikken.

Det er ikke første gang man ser en regering søge at påvirke de officielle statistiske opgørelser i strid med de internationale retningslinjer. I Tyrkiets naboland, Grækenland, har man ligefrem retsforfulgt en statistikchef, der fulgte retningslinjerne, på trods af regeringens ønsker om at sløre statistikkerne (se indlæg fra 18/2-2020, 16/10-2018 og 15/8-2017). 

Referencer:
Economist: “Prices in Turkey are surging. But by how much?”, 31/7-2021
International Statistical Institute: “Reaction to the dismissal of the head of the Turkish Statistical Office”, 11/1-2022 (link 16/2-2022)
Middle East Eye: “Turkey: Erdogan sacks statistics chief and replaces justice minister”, 29/1-2022 (link 16/2-2022)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Besøg Offstat's hovedside