USA’s folketælling 2020

04/02/2020          Taleboble Kommentarer

En af dette års helt store begivenheder i statistikverdenen er folketællingen i USA. Mange andre lande afholder folketælling i 2020 — og EU-landene holder folketællinger i 2021 — men den amerikanske tælling er noget helt særligt i kraft af sit omfang, sin historie, sin rolle i det politiske spil og den tekniske og statistikfaglige indsats, der ligger bag. Forberedelserne til den amerikanske folketælling har tidigere være behandlet i flere indlæg i denne blog (14/5-2019, 12/6-2018, 19/9-2017 og 23/5-2017)

Grundlæggende foregår folketællingen på helt traditionel vis, ved at hvert husstandsoverhoved besvarer et spørgeskema om husstandens beboere. Moderne teknologi anvendes naturligvis, hvor det er muligt, men fundamentet er data indsamlet direkte hos borgerne. Det er en meget kostbar dataindsamlingsmetode, som i andre lande er søgt erstattet eller suppleret med anvendelse af data fra allerede eksisterende registre. Ugemagasinet The Economist påpeger da også, at metoden kan forekomme ret utidsvarende, men problemet er, at USA ikke råder over den administrative infrastuktur i form af omfattende administrative registre, der er forudsætningen for alternative og langt billigere metoder.

Dataindsamlingen er så småt begyndt i afsides liggende områder i Alaska og vil fortsætte sommeren over. Det officielle starttidspunkt var 21. januar. Men den store indsamlingsmåned bliver april. Folketællingsdagen — den 1. april 2020 — vil blive markeret som en mærkedag over hele USA. Det er forholdene på denne dato tællingen tilstræber at beskrive. Alle husholdninger vil på denne dag modtage en opfordring til at deltage. Besvarelsen kan foregå telefonisk, online på internettet eller med gammeldags post. En husholdning forstås i denne sammenhæng som en lille gruppe personer, der deler bolig. Beboere i fælleshusholdninger som fængsler, kollegier og plejehjem kan ikke optælles på denne måde. De vil i stedet blive besøgt af folketællere, der vil indsamle de krævede oplysninger om beboerne. Det samme gælder de almindelige husholdninger, der ikke efterkommer opfordringen til levere data telefonisk, online eller med post. Hjemløse udgør et helt specielt problem, men også de vil blive søgt optalt i dagene omkring 1. april.

De første resultatater fra folketællingen bliver de opgørelser forfatningen kræver til fordeling af pladserne i kongressen og i det valgmandskollegium, der vælger præsidenten. De vil blive leveret i december 2020. Den 31, marts 2021 vil delstaterne modtage data, der skal danne grundlag for afgrænsningen af valgkredsene. Den egentlige offentliggørelse påbegyndes i maj 2021 og forventes afsluttet i april 2023.

Referencer:
Economist: “Out for the Count — Americas census looks out of date in the age of big data”, Economist 20/1-2020 (link)
United States Census Bureau: Hjemmeside (link)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Besøg Offstat's hovedside