Statistisk selvforsvar — Hvordan beskytter man sig mod vildledende statistik?

12/02/2019          Taleboble Kommentarer

Statistik er en tillidssag. Det har jeg ofte påpeget i denne blog. Det er derfor altid vigtigt at vide, hvem der har produceret en statistik, og at vurdere producentens troværdighed, før man for alvor begynder at anvende den. Men selv om en statistik er  produceret af en yderst pålidelig producent, og der ikke kan sættes en finger på dens grundlæggende kvalitet, så kan den blive præsenteret i en form, der gør den mere vildledende end informativ. Den nederlandske journalist, Sanne Blauw, giver i en YouTube video en række råd til brugere af statistik om, hvordan man kan undgå at blive ført bag lyset af en vildledende præsentation. Statistisk selvforsvar kalder hun det.

Blauw tager udgangspunkt i fem kategorier af  — bevidst eller ubevidst — statistisk vildledning, og giver eksempler på hver af dem. Om alle eksemplerne er lige velvalgte er åbent for diskussion, men det er uden betydning for relevansen af hendes advarsler. Og gennemgangen er ganske underholdende.

De fem vildledningskategorer er:

Den overbevisende graf
(The good-looking graph)
Grafer, der ved første øjekast virker overbevisende, men som ved nærmere eftersyn viser sig at være misvisende
Den misvisende måling
(The polluted poll)
Målinger baseret på små stikprøver, lav besvarelsesprocent, og komplicerede spørgsmål,  der bliver  formidlet, uden at der redegøres for de nødvendige forbehold.
Det overmodige decimalkomma
(The overconfident decimal point)
Præcisionen i statistiske opgørelse overvurderes. Det gælder specielt foreløbige opgørelser, der offentliggøres kort efter udløbet af den periode, de vedrører.
Den ikke så spektakulære statistik
(The not so spectacular statistic)
Statistiske resultater, der bringes uden at blive vurderet i en sammenhæng, kan virke mere spektakulære, end de i virkeligheden er
Den overfortolkede sammenhæng
(The cocky correlation)
En sammenhæng mellem to variable (korrelation) betyder ikke nødvendigvis en årsagssammenhæng (kausalitet)

På sin hjemmeside præsenterer Sanne Blauw sig som talkorresondent (numeracy correspondent) for den nederlandske nyhedsplatform De Correspondent. De Coorrespondent er en alternativ journalistisk platform, der i sin formidling lægger mere vægt på indhold og sammenhæng end på det seneste døgns mere eller mindre tilfældige begivenheder. De dækker klimaet, men ikke vejret, som de selv udtrykker det. Reglerne for platformens virke er fastlagt i ti principper, der udover det allerede nævnte om vægt på indhold, bl.a. omfatter annoncefrihed, fokus ikke blot på problemer, men også på løsninger, og åbenhed om kilder. Det økonomiske grundlag stammer fra netværksfinansiering (crowdfunding)  og salg af  medlemskaber (abonnementer). Artiklerne er fortrinvis på nederlandsk, men en engelsksproget udgave er under forberedelse med planlagt start i midten af 2019.

Referencer:
Sanne Blauw: “How to defend yourself against misleading statistics in the news”, YouTube (link)
Sanne Blauw: Hjemmeside (link)
De Correspondent: Hjemmeside (link)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Besøg Offstat's hovedside