Rapport om BBC’s upartiskhed i forbindelse med statistik

03/10/2017          Taleboble Kommentarer

BBC har flere gange modtaget Royal Statistical Society’s årlige pris for fremragende statistisk journalistik. I det hele taget har BBC et godt ry som pålidelig vidensformidler, også når det gælder viden i form af statistik. Ikke desto mindre besluttede institutionens ledelse (The BBC Trust) i 2015 at iværksætte en undersøgelse specielt om BBC’s upartiskhed ved behandlingen af statistik. Til at gennemføre undersøgelsen blev nedsat et ekspertpanel, med  Dame Jil Matheson — tidligere britisk statistikchef — som formand. Panelets rapport, Making Sense of Statistics udkom i august 2016.

Hovedlinien i rapporten er, at BBC gennemgående behandler statistik på en udmærket måde, og at troværdigheden er høj. Men naturligvis er ikke alt perfekt, og ekspertpanelet fandt da også en række områder, hvor der var plads til forbedringer. Helt overordnet påpegede panelet, at der ikke i BBC’s redaktionelle retningslinier fandtes et afsnit om formidling af statistik. Den mangel har BBC siden udbedret, og jeg vil i et senere indlæg vil jeg vende tilbage til disse retningsliner.

Et af de gennemgående emner i rapporten er den generelle journalistiske indfaldsvinkel til statistik, både når det gælder BBC’s egne journalister og journalisterne i de medier, der behandler og viderebringer BBC’s indslag. Hovedproblemet er, at statistikere og journalister på centrale områder tænker meget forskelligt. Statistikere er trænet i at fokusere på usikkerhed og tvivl, hvor journalister tænker i retning af fortælling og klarhed. Som det udtrykkes i rapporten: redaktører elsker klarhed, statistikere elsker forbehold. Det fører til en skævhed i den journalistiske rapportering af statistiske resultater. På den ene side risikerer ubetydelig ændringer at blive overfortolket, og på den anden side risikerer vigtige resultater at blive ignoreret, hvis de ikke repræsenterer en ændring.

BBC og dets ledelse har vist stor interesse for rapportens anbefalinger og har allerede fulgt flere af dem. Etableringen af  retningslinier for formidling af statistik er allerede nævnt.  Et andet eksempel er ansættelsen af en statistikchef, der dels skal være konsulent for BBC’s journalister omkring statistik, og dels direkte medvirke i produktion af historier, hvor kompleks statistisk analyse indgår.

Referencer:
BBC Trust: Impartiality Review: Making Sense of Statistics BBC (link)
BBC Trust: Trusts conclusions on follow-up impartiality report (link)
StstsLife: 
RSS stats ambassador to become new BBC head of statistics (link)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Besøg Offstat's hovedside