Verdensarven — popularitetsstatistik på grundlag af Wikipidia

18/07/2017          Taleboble Kommentarer

Både betingelserne og mulighederne for dataindsamling i forbindelse med produktion af officiel statistik er under stadig udvikling. Såkaldte big data (se indlæg 26/4-16) er et af de nye områder, som statistikproducenterne må inddrage i deres overvejelser omkring tilpasning ændrede vilkår. Da tilpasningen sker under stor usikkerhed, må en del af den bestå i eksperimenter. Der eksperimenteres bla. med anvendelse af de data, der genereres gennem anvendelse af de mange internettjenester. Et af eksperimenterne, som Eurostat står for, handler om anvendelse af optælling af besøg på Wikipedia til at måle populariteten af de steder, der er optaget på UNESCOs Verdensarvliste.

Grundlaget for eksperimentet er detaljerede data om antallet af  besøg på Wikipidia-artikler  om stederne på verdensarvlisten. Der indgår artikler på 31 sprog, heriblandt de 24 officielle EU-sprog. Materialet er meget omfattende, og en vigtig del af eksperimentet består i at udforske og udvikle metoder og teknikker til anvendelse af denne type data (big data). Eksperimentet sker inden for rammerne af et internationalt samarbejdsprojekt, der går under navnet Big Data Sandbox. Deltagerne er en række institutioner indenfor officiel statistik, bl.a Eurostat, OECD og en række nationale statistikbureauer.

Eurostat har offenliggjort nogle hovedresultater i publikationen  Culture Statistics – 2016 editionDe fem verdensarvsteder, der ligger i toppen af listen er:

Sted Sidebesøg (mio)
Seinens bredder, Paris 6,8
Roms historiske centrum 5,8
Historiske områder i Istanbul 4,8
Auschwitz, Birkenau 4,6
Frihedsgudinden, New York 4,1

Kilde: Regneark fra Eurostat

Listen er stadig en del af et eksperiment, og det vigtigste på nuværende tidspunkt er ikke resultaterne, men den viden og erfaring, der skabes. En endelig konklusion om hvorvidt og hvordan big data af denne type kan anvendes i fremtiden er det for tidligt at drage.

Referencer:
Eurostats hjemmeside: Eurostat experimental statistics, (link)
Eurostat: Uddrag af Culture Statistics – 2016 edition (link)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Besøg Offstat's hovedside