Gerhard Fürst prisen 2015

24/11/2015          Taleboble Kommentarer

Gerhard Fürst prisen uddeles årligt af det tyske statistikbureau (Statistiches Bundesamt) til henholdsvis en disputats og en kandidat- eller bachelorafhandling, der enten beskæftiger sig med teoretiske temaer, der har tæt tilknytning til officiel statistik, eller med empiriske spørgsmål under intensiv anvendelse af data fra den officielle statistik. Priserne for 2015 blev uddelt den 19. november i Wiesbaden.

Disputatsprisen blev tildelt Dr. Christian Troost, der er professor ved universitetet i Hohenheim. Han har i den belønnede disputats “Agent-based modeling of climate change adaptation in agriculture: A case study with MPMAS for the Central Swabian Jura” anvendt data fra den officielle statistik som en del af grundlaget for parametriseringen af sin model.

Den anden pris blev tildelt Philip Rosenthal for en kandidatafhandling med titlen “Optimierung von Algorithmen zur Schätzung von robusten Spatial Small Area Modellen”. Mulighederne for at danne pålidelige skøn for værdien af en variabel, f.eks. indkomsten, i et mindre geografisk område på grundlag af en stikprøve omfattende et større område, har stor interesse inden for den officielle statistik. Det lille område kan f.eks. være en kommune og det store område et helt land. De anvendte metoder (small area estimation) kan kræve omfattende beregninger og Rosenthals afhandling handler om hvorledes de omfattende beregninger kan udføres så hurtigt og så pålideligt som muligt.

Resumeer af de to afhandlinger kan læses her. (på tysk)

Den Gerhard Fürst (1897-1988), som prisen er opkaldt efter, var den første chef (präsident) for Statistiches Bundesamt, da det blev etableret efter anden verdenskrig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Besøg Offstat's hovedside