Visuel statistik med Gapminder World

09/11/2015          Taleboble Kommentarer

Gapminder World er et værktøj til visuel præsentation af statistiske data (visuel statistik) om alle verdens lande. Værktøjet gør det muligt på samme tid at overskue fem variable, jf. figuren. To variable, i dette tilfælde indkomst og indeks for udvikling, repræsenteres ved hhv. den vandrette og den lodrette akse. To andre variable, i dette tilfælde befolkningsstørrelse og geografisk region,  repræsenteres ved hhv. størrelsen og farven af de cirkler (eller bobler) , der angiver de enkelte lande. Den femte variabel er tiden. I figuren ses kun situationen for får året 2007, men ved at trykke på play-knappen (efter at have linket til Gapminder World) startes en animation, hvor cirklerne som bobler vil bevæge sig i forhold til akserne og skifte størrelse i takt med de tre udvalgte variables udvikling over tiden.

Visuel statistik med Gapminder World

Brugeren kan foretage en række tilpasninger af diagrammet som f.eks. animationens hastighed, hvilke lande, der skal vises bobler for, hvilke variable størrelsen og farven af boblerne skal indikere og hvilke variable, der skal vises på hhv. den vandrette og den lodrette akse. Med hensyn til variable, så er valgmulighederne  begrænset til de variable, der er indbygget i Gapminder World. Det er ikke muligt, at indlæse egne variable, men til gengæld er antal af indbyggede variable meget stort. Data stammer fra en lang række kilder, typisk internationale statistikproducenter som OECD, WHO og Verdensbanken.

De mange muligheder i et interaktivt værktøj som Gapminder kan ikke beskrives i et kort blogindlæg som dette. Og slet ikke fornøjelsen ved at eksperimentere med det. Et beøg på deres hjemmeside må absolut anbefales.  Nogle eksempler på anvendelsesmuligheder kan findes her.

Bag Gapminder World står non-profit organisationen Gapminder Foundation, der har som formål at fremme bæredygtig global udvikling og opnåelse af FN’s millennium udviklingsmål. Formålet fremmes ved at udbrede kendskab til indhold og brug af statistik om verdens lande og deres udvikling. Blandt grundlæggerne er den svenske læge Hans Rosling, der i dag nærmest personificerer Gapminder. Hans Rosling er en fremragende og engageret formidler af statistikbaseret viden.  Han kan opleves i en række videoer på YouTube.

Programmellet bag Gapminder Word er Trendalyzer, som også er udviklet af Gapminder Foundation. Trendalyzer blev  i 2007 solgt til Google, og er nu integreret i nogle af Googles  produkter f.eks. Google Sheets.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Besøg Offstat's hovedside